СБУ затримала колаборанта в Харківській області, який під час окупації постачав росіянам м'ясо зі своєї ферми. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисником виявився 48-річний керівник сільськогосподарського підприємства з Куп'янського району, який займався розведенням великої рогатої худоби та вирощуванням сільськогосподарських культур.

Після захоплення частини регіону він підтримав росіян і добровільно почав співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією та військовими РФ.

З квітня по серпень 2022 року, протягом майже всього періоду окупації, зловмисник постачав російським солдатам м'ясо худоби зі своєї ферми. Колаборант також перереєстрував своє підприємство за російським законодавством у фейкових податкових органах окупантів і взяв на себе "зобов'язання" зі сплати податків до бюджету РФ. Для цього він навіть відкрив банківський рахунок у рублях в одному з російських банків.

За даними слідства, протягом липня-серпня минулого року він незаконно вивіз до Росії щонайменше 40 тонн насіння соняшнику на загальну суму понад півмільйона гривень. Там він реалізував агропродукцію російським монополістам та отримав від них розрахунок у рублях.

До того ж, на початку окупації колаборант добровільно передав росіянам свій позашляховик. Після звільнення Куп'янського району зловмисник намагався "залягти на дно" та уникнути правосуддя, але співробітники СБУ знайшли його та затримали.

Фігуранту повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі йому обрано запобіжний захід - тримання під вартою. Розслідування триває.