Житель Харківської області за завданням росіян хотів підірвати залізницю. Про це повідомили в обласному управлінні СБУ.

Диверсант намагався пошкодити лінії електроживлення залізничних колій та рухомий склад поблизу вузлової станції. У такий спосіб було б порушено логістику постачання пального та боєприпасів для ЗСУ на Лиманському напрямку.

Зловмисником виявився житель села Близнюки Лозівського району, який працював на головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ. Він планував використати саморобний вибуховий пристрій. Інструкцію для його виготовлення в домашніх умовах фігурант дистанційно отримав від військової розвідки РФ.

Також чоловік збирав інформацію про місця базування підрозділів ЗСУ в Харкові та Павлограді Дніпропетровської області. Для цього він об'їжджав місцевість цих регіонів у темну пору доби та приховано фіксував локації українських військ. Для комунікації з російськими кураторами він використовував анонімні чати в месенджерах.

За даними прокуратури, підозрюваний також шукав у Лозівському районі місця перебування українських вертольотів і передав ці дані російському куратору. Крім того, чоловік їздив і до Харкова, щоб знайти системи ППО в місті. Цю інформацію він теж передав ворогу, надсилаючи фото карт місцевості з позначками.

Чоловіка затримали співробітники СБУ. Під час обшуку у квартирі затриманого виявлено мобільний телефон та інші речові докази злочинної діяльності.

За ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) затриманому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі. Він перебуває під вартою.