Президента України Володимира Зеленського просять надати Харкову системи ППО. Одразу дві відповідні петиції з'явилися 13 лютого на сайті глави держави.

Автор першої каже, що оскільки Харків та область майже щодня атакуються ракетами С-300, регіону потрібний відповідний захист систем ППО та ПРО, а також літаки-винищувачі та інше обладнання, за допомогою якого можна буде захиститись.

Інший автор пропонує Зеленському домовитися з країнами про передачу систем ППО та ПРО, оскільки "дуже часто по Харкову б'ють ракетами, а ППО не може їх зловити".

Останнім часом інтенсивність ракетних ударів по Харкову зросла: минулого тижня місто місто 4 дні з 7 зазнавало ракетних ударів. Останній ракетний удар по Харкову РФ завдала пізно увечері 11 лютого. Тоді було пошкоджено склад "Нової пошти" та поранено 35-річного чоловіка. За 10 лютого Харків пережив 12 ракетних ударів. Росіяни традиційно використовували ракети типу С-300, випущені з Білгородської області РФ. До цього, 7 лютого, під ударом були промпідприємство та парк Горького. Вранці 5 лютого ракети прилетіли до Національного університету міського господарства й житлового будинку по сусідству.

Це не перші прохання до президента захистити Харків від ракетних ударів: минулого літа така петиція вже була. Говорячи про перспективи захисту Харкова від ракетних ударів, Зеленський заявив, що посилення протиповітряної оборони Харкова є питанням не грошей, а країн-виробників, які можуть надати нам необхідні комплекси ППО. Президент зазначив, що досить швидко місту міг би допомогти Ізраїль: там є система протиповітряної оборони "Залізний купол", яка може за кілька секунд прорахувати траєкторію ракет, спрямованих на країну, а час, який потрібний ракетам, щоб досягти мети, становить до 90 сек. . У Харкова - аналогічна ситуація.

У Харківській області поки що не можуть повноцінно реагувати на ракети С-300. Про це розповів бригадний генерал юстиції. За словами начальника Харківського військового гарнізону Сергія Мельника, швидкість ракети С-300, що виходить із Білгородської області, становить приблизно 4600 км/год, а долітає до Харкова вона за 40 - 50 секунд - залежно від того, де знаходиться російський дивізіон. Коли ракета виходить, система з нашої країни фіксує її і повідомляє службу ДержНС про повітряну небезпеку; але за цей час ракета вже сягає тієї точки, куди планувався удар.

Єдиний захист від таких ударів - робота нашої авіації, яка має протирадіолокаційні ракети, що чітко відстежують. Ця ракета потрапляє тим дивізіоном, який намагається обстрілювати територію регіону. Докладніше про те, як працює ППО у небі над Харковом, можна дізнатися тут.

Захистити регіон від російських ракет можуть сучасні системи протиповітряної оборони від західних партнерів. Як розповів військовий експерт Олег Жданов, це можуть бути NASAMS та IRIS-T.