Президент Володимир Зеленський розповів про перспективи захисту Харкова від ракетних ударів. За його словами, посилення протиповітряної оборони Харкова – питання не грошей, а країн-виробників, які можуть надати потрібні комплекси ППО.

Про це президент сказав у коментарі "Українській правді".

"Посилити ППО можна, тільки придбавши нові комплекси. І це питання не грошей, хоча це великі гроші: від півмільярда доларів до двох мільярдів. Але гроші знайти ми можемо. Тут питання країн-виробників. Є США, Ізраїль, є спільна німецько-французька -Італійська компанія, вони випускають комплекси середньої дальності, дуже непогані. Але ж ви знаєте, як це буває: партнери хочуть нам допомогти, але свої готові комплекси віддати не можуть, а лише зробити нові. Тому чекаємо", - зазначив президент.

За словами Зеленського, досить швидко Харкову міг би допомогти Ізраїль, однак із цією країною ситуація складніша. Подробиці президент не розкрив.

Ізраїльська система протиповітряної оборони "Залізний купол" може за кілька секунд прорахувати траєкторію ракет, спрямованих на країну. Це дуже важливо для Ізраїлю, адже час, який потрібний ракетам, щоб досягти мети, становить до 90 секунд. У Харкова – аналогічна ситуація. Ракета-перехоплювач не влучає безпосередньо в атакуючу ракету, але вибухає поруч із нею і в такий спосіб її знищує. Установки з ракетами-перехоплювачами можна перевозити всією країною. Як пише DW, за даними виробника - ізраїльського державного оборонного підприємства Rafael Defence Systems - щоб забезпечити захист усієї території Ізраїлю, за оцінкою експертів, необхідні 13 таких установок. Виробник зазначає, що ефективність роботи системи ППО "Залізний купол" досягає 90 відсотків.

Інша небезпека, яка зберігається для Харкова з його близькістю до ворожого кордону, – РСЗВ, артилерія. Хоча за даними аналітиків Інституту вивчення війни, український контрнаступ послабив здатність російських військ завдавати артилерійських ударів по Харкову, цілком загроза не зникла. На думку глави ХОВА Олега Синєгубова та мера Ігоря Терехова, Харків може залишатися під постійною загрозою навіть після війни. Щоб убезпечити місто, потрібно створити таку систему, щоб у Харкові не могли стріляти з російської території.

Раніше про це говорив і речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Він зазначив, що для захисту населення Харкова потрібно рішучіше громити супротивника там, звідки він завдає цих ударів. Для цього також потрібне посилення постачання озброєння від міжнародних партнерів.