Мешканці Грози розповіли, що брати Мамон, яких підозрюють у наведенні ракети на кафе, під час окупації села одразу перейшли на бік РФ. Про це пише "Суспільне".

Удар ракетою "Іскандер" по селу завдали 5 жовтня. Приліт припав на кафе, біля якого поминали загиблого військового Андрія Козиря. Він загинув ще 2022 року. Але оскільки село було окуповане, його поховали під Дніпром. Син загиблого Денис теж служив в армії і звільнився за станом здоров'я. Він вирішив перенести останки батька в рідне село. На поминки зібралися родичі та односельці військового. 

Станом на 12 жовтня кількість загиблих становить 59 осіб. 

СБУ встановила підозрюваних навідників. Це 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Під час окупації вони обіймали посади в незаконному "управлінні внутрішніх справ", створеному окупаційною владою. Перед звільненням регіону обидва чоловіки разом із сім'ями втекли до РФ. Там вони продовжили працювати на користь росіян, дистанційно створювали мережу інформаторів в Україні. Вони втемну залучали своїх родичів, сусідів і знайомих. Під виглядом дружніх розмов і листування в месенджері Мамони випитували відомості про дислокацію ЗСУ та про масові заходи в Куп'янському районі.

70-річний мешканець Грози Володимир Муховатий, який 5 жовтня втратив трьох членів своєї сім'ї (дружину, сина і невістку), розповів, що під час окупації в селі було чимало перебіжчиків, зокрема й брати Мамони. Володимир жив у Чкаловському, під час окупації працював у поліції, і, за свідченням Муховатого, знущався з людей.

Павло Міллер живе в Грозі близько 20 років. Він розповів: коли тут перебували окупанти, Мамони співпрацювали з ними.

Інформацію про братів Мамонів зібрав Харківський антикорупційний центр. 

За даними ХАЦ, на початку повномасштабного вторгнення Володимир Мамон обіймав посаду поліцейського відділення №3 взводу №3 роти №2 батальйону конвойної служби ГУНП в Харківській області. На цю посаду його призначили 19 жовтня 2020 року.

Чкаловську громаду Чугуївського району окупували 9 березня 2022 року. Тоді Володимир Мамон добровільно перейшов на бік РФ і почав працювати в незаконному правоохоронному органі. Від росіян Мамон отримав вогнепальну табельну зброю та автомобіль ВАЗ-2121 з маркуванням "Z". Разом із російськими військовими він патрулював територію Чкаловської громади.

Також він відбирав автомобілі у місцевих жителів.

У середині березня 2022 року Володимир Мамон разом із росіянами поїхав у село Гаврилівка і забрав там у ветерана АТО Сергія Санжари мікроавтобус Volkswagen Т-4, який передав військовим РФ. У квітні 2022 року Мамон разом із росіянами незаконно забрали службовий автомобіль Renault Duster, яким користувався поліцейський офіцер громади Олександр Настенко.

Також він повідомив росіянам місця проживання ветеранів АТО і мисливців у Чкаловській громаді та очолив військову автомобільну колону, яка їздила і незаконно вилучала у мисливців зброю, а ветеранів АТО забирала на так звану "перевірку".

Мамон чергував на блокпостах між окупованими Чкаловським і Шевченковим разом із росіянами та військовими з так званих "ЛДНР", підвозив на ці блокпости цигарки, їжу та воду. Також він допомагав росіянам розміщувати військову техніку, артилерію та РСЗВ.

На початку липня 2022 року Володимира Мамона росіяни призначили на незаконну посаду "начальника відділу карного розшуку у відділі поліції в Шевченковому".

Володимир Мамон перебуває в розшуку МВС за підозрою в державній зраді.

23-річний брат Володимира Мамона Дмитро також до повномасштабного вторгнення був українським поліцейським. Дмитро працював у поліції щонайменше з жовтня 2019 року, повідомляє ХАЦ. Його звільнили 14 червня 2022 року. 

За даними ХАЦ, у Володимира і Дмитра Мамонів є 26-річний брат Олександр, який також перейшов на бік РФ. До війни він був патрульним поліцейським у Куп'янському райвідділі. Пішов на співпрацю з представниками РФ і в липні 2022 року добровільно обійняв незаконну посаду "в.о. інспектора дорожньо-постової служби відділу державної інспекції безпеки дорожнього руху управління внутрішніх справ ОДА Харківської області". Прокуратура заочно повідомила йому про підозру в колабораційній діяльності та державній зраді.