Постійний представник РФ при ООН Василь Небензя вчора, 9 жовтня, на засіданні Ради безпеки заявив, що в селі Гроза на Харківщині, де через російський удар загинули 53 людини, був похорон "високопоставленого українського націоналіста".

"Відомо, що там у момент удару був похорон одного з високопоставлених українських націоналістів. Там було багато поплічників нацистів. Саме тому на знімках, опублікованих після удару, є чоловіки призовного віку. Ми це чули вже неодноразово, коли київський режим звинувачував нас в ударах по магазинах, готелях тощо. А потім з'являлося багато некрологів, зокрема з іноземними прізвищами. Можливо, так само буде з Грозою", - заявив Небензя.

Засідання Радбезу ініціювала Україна через ракетний удар по селу Гроза 5 жовтня. Ракета "Іскандер" ударила по кафе, в якому проходили поминки за загиблим на фронті військовим. Місцевий житель Андрій Козир загинув навесні 2022 року, коли село Гроза було окуповано російськими військами. Військового поховали під Дніпром. Його син Денис, який також служив в армії і демобілізувався за станом здоров'я, вирішив перепоховати батька на батьківщині, у селі Гроза. 

Начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов 10 жовтня під час брифінгу заявив, що криміналісти ідентифікували 53 загиблих під час удару по селу. Це ще не остаточні дані щодо кількості загиблих, бо ДНК-експертизи тривають і п'ятеро людей вважаються зниклими безвісти.

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що присутні в кафе були цивільними, які прийшли висловити вшанування Андрію Козирю - загиблому українському солдату.

Заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло зазначила, що удар по Грозі став одним із найбільших нападів армії РФ на мирних українців від початку повномасштабної війни.

Постпред Франції Ніколя де Рів'єра заявив, що ракетна атака РФ на село Гроза - це воєнний злочин, якому немає жодного виправдання, і Франція буде підтримувати Україну в Міжнародному кримінальному суді, щоб боротися за покарання тих, хто скоїв цей злочин.

Журналісти американської газети Washington Post у своїй статті про трагедію в Грозі повідомляли, що майже всі загиблі під час удару були цивільними. Кореспондент видання заявив, що бачив серед жертв удару тільки одне тіло у військовій формі.