Стало відомо, хто навів "Іскандер" на кафе у Грозі.

Удару було завдано 5 жовтня. Ракета влучила у кафе, де поминали військового Андрія Козиря. Він загинув у 2022 році, коли село було окуповане російськими військами, і Козиря поховали під Дніпром. Син загиблого Денис вирішив перепоховати батька у рідному селі. На помініки зібралося кілька десятків людей. Внаслідок ракетної атаки загинули 55 людей. Ще кілька значаться зниклими безвісти, кількість жертв може зрости.

За гарячими слідами СБУ встановила особи двох підозрюваних у наведенні російської ракети. Це місцеві жителі – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації перейшли на бік РФ. Вони обіймали посади у незаконному "управлінні внутрішніх справ", створеному окупаційною владою. Одного призначили водієм конвойної групи, іншого – інспектором дорожньо-патрульної служби.

Перед звільненням регіону обидва чоловіки разом із сім'ями втекли до РФ, де продовжили працювати на користь РФ. Вони дистанційно почали формувати мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Для цього вони залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих зі звільнених міст та селищ Харківщини. Під виглядом дружніх розмов та листування у месенджері Мамони випитували дані про дислокацію ЗСУ та масові заходи на території регіону.

З початку жовтня 2023 року брати почали збирати інформацію про підготовку перепоховання Андрія Козиря в селі Гроза. На фото нижче - листування братів між собою, з куратором та з кимось із мешканців Грози.

При цьому вони розуміли, що внаслідок атаки обов'язково загинуть мирні жителі, зокрема й ті, хто передавав їм інформацію.

Дізнавшись точну адресу та час поминок, Володимир Мамон передав ці дані росіянам. Отримавши їх, російські війська завдали удару по селу.

Складено підозри за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років або довічне ув'язнення. Окрім того, дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч. 2 ст. 438 КК України (пособництво у скоєнні порушень законів та звичаїв війни, пов'язане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).