У Харкові планують перейменувати Центральний парк культури і відпочинку ім.Горького. Про це в ефірі "Українського радіо Харкова" розповів речник парку Андрій Кравченко.

За його словами, з назви приберуть згадку Горького. Планується, що парк буде називатися просто Центральним.

Раніше варіанти нових назв парку з'явилися в коментарях до публікації в Facebook Харківської топонімічної групи. Серед запропонованих були такі:

  • Динамівський;
  • Сумський;
  • Нагірний;
  • Залізничний;
  • Авіаційний;
  • Саржин парк;
  • Харпарк.

Однак Андрій Кравченко переконаний, що назва "Центральний парк" є оптимальною, тому громадські слухання можна не проводити. Такий варіант назви підтримує і керівництво парку.

Остаточне рішення про перейменування парку має прийняти Харківська міськрада.

З моменту свого заснування парк називався Миколаївським - на честь імператора Миколи II. Однак деякі городяни його називали Заміським, оскільки тоді парк знаходився за межами Харкова.

З 1919 року парк називався Комунальним, а в 40-х роках, коли Харків почав щільно забудовуватися і розростатися, парк став Міським.

У 1938 році (за деякими даними - в 1936-му) парку було присвоєно ім'я письменника Максима Горького. У 60-ті роки закріпилася назва "Центральний парк культури і відпочинку імені Горького". Сьогодні його називають просто - парк Горького.

Напередодні чемпіонату Європи з футболу 2012 року в парку була проведена масштабна реконструкція. Тут замінили всі атракціони, встановили найбільше в Україні колесо огляду діаметром 55 метрів, побудували спортивний комплекс з футбольними, баскетбольними майданчиками, висадили нові дерева, розбили квітники і клумби, проклали нові алеї. Також було демонтовано пам'ятник Горькому. На його місці встановили новий символ парку - білку.

За час війни парк серйозно постраждав від російських обстрілів:

У Держекоінспекції збиток навколишньому середовищу, нанесений обстрілами парку, оцінили в суму понад 3 млрд.грн.

Восени 2022-го парк почали відновлювати. Атракціони в парку не працюють: їх поки перевіряють і випробовують.