У Харкові хочуть перейменувати парк Горького Варіанти нових назв з'явилися у коментарях до публікації у Facebook Харківської топонімічної групи.

Більшість харків'ян пропонує просто позбутися імені Горького в назві та назвати парк просто Центральним чи Центральним парком культури та відпочинку.

За інформацією депутата Харківської міськради Дмитра Булаха, у мерії теж "є консенсус" з приводу нової назви - без згадки Горького.

Які ще варіанти запропонували харків'яни для нової назви парку:

  • Динамівський;
  • Сумський;
  • Нагірний;
  • Залізничний;
  • Авіаційний;
  • Саржин парк;
  • Харпарк.

З моменту свого заснування парк, названий на честь імператора Миколи II, офіційно називався Миколаївським. Кордони Харкова тоді були далекі від розпланованої під зелені насадження території, тож городяни його називали Заміським. До революції та наступної зміни влади у 1918 році актуальними були обидві назви. З 1919 року назва парку змінилася на Комунальний. У період із 30-х по 40-ті роки територія зелених насаджень збільшилася до 130 га. Харків, що стрімко розростався, "оточив" парк з усіх боків, "Заміським" його називати не було сенсу, і він став "Міським". 1938 року (за деякими даними - 1936-го), після смерті Максима Горького, на честь літературних заслуг автора парку було присвоєно його ім'я. Пам'ятник письменнику було встановлено у 1980 році, наприкінці 90-хх було демонтовано, у 2006-му повернуто, але встановлено на іншому місці, а через 5 років - демонтовано знову. Нині на його місці стоїть символ парку - білка. У 60-ті роки назва "Центральний парк культури та відпочинку імені Горького" - закріпилася. Сьогодні його називають просто парком Горького. 

З початком повномасшабного вторгнення парк неодноразово обстрілювала армія РФ. Так, 2 квітня на території парку вибухнули кілька ракет, постраждали атракціони "Галеон Барбадос" та "Індія". Під час обстрілу в парку працювали люди. Один із озеленювачів, 57-річний чоловік, отримав поранення та був доставлений до лікарні.

На початку травня після обстрілу у парку виникла пожежа. Горіли дерев'яні конструкції дитячих атракціонів. Одна жінка зазнала осколкових поранень. На початку червня було обстріляно атракціон "Американські гірки".

7 лютого на алею парку впала російська ракета.

Збитки від обстрілу парку Горького у Харкові оцінено у три мільярди гривень.