26-річного жителя селища Шевченкове, який встановлював агітаційні бігборди на підтримку РФ, засуджено до 10 років позбавлення волі. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула

Під час захоплення Куп'янського району чоловік погодився обійняти незаконну посаду "керівника відділу адміністративно-господарського забезпечення" місцевої окупаційної адміністрації. За даними прокуратури, він отримував 30 тис. рублів на місяць. 

Колаборант займався облаштуванням бігбордів з агітаційними постерами на підтримку РФ. Для цього він виділяв із комунального автопарку громади підйомні вишки, вантажну техніку та бульдозери. Також він організовував перевезення на територію РФ приватного майна, яке російські війська захопили в селищах району. Чоловік особисто об'їжджав приватні будинки та агітував людей перейти на бік РФ. За це він обіцяв людям 10 тис. російських рублів і лояльне ставлення з боку російських військових.

Співробітники СБУ затримали підозрюваного у вересні 2022 року, коли він намагався втекти на тимчасово окуповану територію сходу України.

У судовому засіданні обвинувачений свою провину визнав частково. Він сказав, що виконував завдання батька, який був головою окупаційної адміністрації, і не обіймав жодних посад. Також він додав, що допомагав із гуманітаркою пенсіонерам селища. У зв'язку з цими обставинами просив його виправдати.

Суд не визнав такі аргументи переконливими. Вирок винесли за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораціоністська діяльність).

Раніше мати засудженого отримала вирок за колабораціоністську діяльність - 9 років в'язниці. Вона очолювала "організаційно-інформаційний відділ" окупаційної адміністрації в Шевченковому.

Батько засудженого переховується. Його оголосили в розшук.