У Вовчанську колаборантка під час окупації міста обіцяла квартири за співпрацю з РФ. Речник обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що жінку засудили на 5 років позбавлення волі.

Вовчанськ був окупований у перший день повномасштабного вторгнення - 24 лютого 2022 року. Звільнений 11 вересня того ж року. 

У суді довели, що мешканка Вовчанська підтримала РФ і вступила на роботу в місцеву окупаційну адміністрацію. Там її призначили головою незаконного "управління житлово-комунального господарства".

Жінка займалася облаштуванням казарм для російських військових, забезпечувала туди подачу води та світла. Щоб залучити в комунальне господарство працівників, вона обіцяла їм "безкоштовні" квартири від окупаційної влади.

Після звільнення міста жінка намагалася уникнути покарання, заявляла, що вона поза політикою. Однак співробітники СБУ зібрали докази її співпраці з РФ і на початку жовтня 2023 року затримали.

Жінку визнали винною за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораціоністська діяльність). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив жінці мінімальне покарання - 5 років ув'язнення.