Три російські солдати під час окупації Харківщини вбили та розчленували мешканця області, а останки – спалили. Їхні особи наразі встановлені, повідомив речник областного управління СБУ Владислав Абдула.

Два військовослужбовці 7-го окремого мотострілкового полку збройних сил РФ Віталій Піддубний та Олексій Горбунов та військовий із 202-го мотострілкового полку РФ Руслан Гончаров брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів.

Навесні 2022 року на території Шевченківської громади Куп’янського району Піддубний застрелив з автомата місцевого фермера. Намагаючись приховати свій злочин, він з товаришами Горбуновим та Гончаровим розчленували тіло вбитого чоловіка, а потім вирішили спалити.

Крім того, вони вдиралися до будинків людей та викрадали автомобілі, побутову техніку, гроші. Якщо їм чинили опір, росіяни погрожували вбивством маленьких дітей. Вони вкрали 6 легкових та вантажних авто, а також двигун до моторного човна. Награбоване загарбники намагались переправити собі додому.

Усім трьом заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).Такі дії караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Крім того, дії Піддубного додатково кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.