Жителі тих населених пунктів Харківської області, в яких не буде опалення, можуть евакуюватись на Західну Україну. Про це в ефірі національних каналів сказала міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, думати про евакуацію треба зараз, а не коли почнуться морози.

"Ми пропонуємо евакуацію. На Херсонщині, на Харківщині не у всіх населених пунктах люди зможуть пережити зиму, і ми пропонуємо таки евакуюватися жінкам з дітьми, літнім людям та маломобільним. Я нещодавно повернулася із Закарпаття, з Івано-Франківської області, куди їздила проінспектувати питання, чи можна привезти туди людей. Бачу, що у нас є потенціал і є резерви, щоб люди приїхали та перезимували у безпечнішому регіоні", - розповіла вона.

За словами Верещук, йдеться про розміщення людей не лише у модульних містечках, а й у місцевих жителів через систему "Прихисток". За поселення у себе переселенців люди одержують фінансову компенсацію від держави. Верещук додала, що обласні військові адміністрації збільшили резерви і зробили так, що на зиму Західна Україна зможе прийняти близько 400 тисяч осіб, якщо це буде потрібно.

На Харківщині вже точно відомо, що взимку без опалення залишиться Вовчанськ. Газ туди йшов із Росії, газопровід був побудований ще за радянських часів, і за часи незалежності новий прокласти не встигли. Наразі газопровід перебито, а у місті з 17 тисяч людей залишилося близько 4 тисяч. У ХОВА розглядають способи евакуації людей. За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, мешканцям Вовчанська можуть надати місця у студентських гуртожитках у Харкові.

Складна ситуація з опаленням та в Ізюмській громаді. Туди поступово повертають газ, але не скрізь це можливо, особливо у багатоповерхівках. Незважаючи на це, переживши найстрашніше – тривалу окупацію – ізюмчани сповнені рішучості перезимувати вдома. Містянам запропонували добровільну евакуацію, але станом на кінець жовтня з 20 тисяч людей, які залишаються в місті, евакуюватися вирішили лише кілька десятків.