Вовчанськ – без газу. Жителям міста розповіли, де рятуватись від холодів. Голова ХОВА Олег Синегубов повідомив, що вовчанці можуть перечекати зиму у харківських студентських гуртожитках.

Населення Вовчанська після початку повномасштабної агресії РФ проти України різко скоротилося. Із 17 тисяч мешканців залишилося чотири тисячі. Обласна влада розмірковує про доцільність запуску котелень у місті.

З 24 лютого по 13 вересня місто перебувало під окупацією. Після визволення з'ясувалося, що газопостачання міста неможливе. Блакитне паливо, як повідомив Олег Синегубов, йшло транзитом із території РФ. Сьогодні цей канал перекрито. Окрім цього під час бойових дій було перебито газопровід. За даними керівника Вовчанської військової адміністрації Тамаза Гамбарашвілі, відновити газопостачання міста цієї зими не вдасться. У ХОВА розглядають способи евакуації людей.

“У місті Вовчанськ припинено газопостачання, яке йшло транзитом з території РФ. Там котельні цілі, і ми можемо їх запустити альтернативним паливом, а не газом, але думаємо про доцільність, оскільки люди виїжджають. Там із 17 тисяч зараз залишилося 4 тисячі. А ті багатоповерхівки, які ми маємо підключити, це близько 500 сімей. Тому зараз розглядаємо абсолютно різні варіанти, у тому числі щодо евакуації. Ми готові надати місця тимчасового проживання у місті Харкові, зокрема за рахунок гуртожитків вищих навчальних закладів”, - розповів Олег Синегубов.

Щоправда, харківська міська влада теж попереджає городян про можливі відключення тепла та світла. Мер Ігор Терехов заявив, що у місті у масовому порядку створюються пункти обігріву.

Щодо сільських районів, то, за даними губернатора, зараз на Харківщині запущено 64% ​​котелень — 345 із 536 запланованих.

“В Ізюмі з 22 котелень ми можемо запустити 9. Це 64 багатоквартирні будинки, які зможуть отримати теплопостачання. Відновлено на 85% в Ізюмі вже газопостачання та електропостачання. По Куп'янську котельні більш-менш цілі. Ми їх запускаємо усі”, - розповів голова ОВА.