Комунальники відзвітували про завершення робіт у підготовці до зими. Бригади робітників обстежили 6,5 тис. міських будинків, повідомив начальник управління з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем Валерій Харлан.

"До осінньо-зимового періоду підготовлені внутрішньобудинкові системи у всіх будинках, які ми обслуговуємо. Виняток - зруйновані, в яких не плануються запускати опалення, найбільше їх на Північній Салтівці. Саме цьому району приділяємо підвищену увагу, немає обстрілів, люди повертаються до своїх квартир. Після їх обігу перевіряємо системи водопостачання та водовідведення, підключаємо квартири, в які планують повернутися господарі.Роботи багато, складно, що не скрізь живуть люди, а перевірити нам потрібно всі квартири. Алгоритм дій у подібних ситуаціях ми вже відпрацювали, хоча, зізнаюся, кожен конкретний випадок відрізняється від іншого", - розповів Валерій Харлан.

Для прискорення підключення до послуг споживачів у Київському районі комунальники залучили ремонтні бригади з інших районів. У роботі визначаються конкретні будинки, де фахівці підключають комунікації. Наразі у тому ж Київському районі замінили понад 360 м внутрішньобудинкових систем.

За інформацією комунальників, вони займаються не лише підготовкою внутрішньобудинкових систем до роботи в опалювальний сезон, а також проводять техогляди та ремонт комунікацій, усувають аварії.

Війна внесла корективи у їхню роботу. Так, цього року планувалося відновити системи понад 300 будинків, але всі були задіяні в усуненні нештатних ситуацій на мережах через обстріл будинки. При цьому всю необхідну роботу щодо запобігання аварійності на внутрішньобудинкових системах службами виконано.

За словами Валерія Харлана, складні та об'ємні роботи були проведені в:

  • Салтівському районі там замінили понад 1400 м мереж;
  • Новобаварському - 700 м;
  • Шевченківському, де замінили 500 м мереж.

Майбутній опалювальний сезон називають найскладнішим у нашій історії. Тому підготуватися до нього потрібно серйозно, наприклад, поставити вдома буржуйку. Як це зробити безпечно, читайте за посиланням.

Міська влада на випадок холодів також має рішення - у Харкові відкриють кілька типів пунктів обігріву, де харків'яни зможуть зігрітися у разі НС з опаленням:

  • школи - їх оснастять генераторами, там можна буде зарядити телефони та інші гаджети. Для харків'ян готуватимуть гарячу їжу:
  • станції метро;
  • зупинки-укриття - у них будуть генератори, теплові гармати та завіси, джерела живлення, щоб люди могли зарядити мобільні. Людей там забезпечать гарячим харчуванням.

У мікрорайонах розмістять намети спеціально призначені для пунктів обігріву. Крім того, у Харкові очікують прибуття невеликих "будиночків", які локально розставлятимуть житловими районами.