Мер Харкова Ігор Терехов розповів, як Харків планує пройти наступний опалювальний сезон.

За його словами, пріоритетом у підготовці стане відхід від централізованого опалення. За оцінкою мера, повністю відмовитися від централізованої системи поки неможливо, але важливо диференціювати мережу теплопостачання. Тому міська влада планує встановлення модульних, автономних котелень, які обслуговуватимуть мікрорайони.

22 березня РФ завдала майже 20 ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі Харкова та області. Фахівці оцінили цю атаку як найважчу за наслідками з початку війни. Через брак електроенергії, спричинений масованим обстрілом критичної інфраструктури, у Харкові довелося достроково завершити опалювальний сезон.

Керівництво ТЕЦ-5 після атаки заявило про те, що станцію знищено, генерувати теплову енергію вона більше не може. На відновлення знадобляться роки. До війни ТЕЦ-5 забезпечувала теплом близько 25-30% споживачів Харкова, зокрема, мешканців Холодної Гори, Залютине, Іванівки, Олексіївки, Нагірного району, Північної Салтівки, частково Павлова Поля, а також мешканців Пісочина і Солоницівки.

Доктор технічних наук, професор, голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики, генеральний директор "Solar Generation" Станіслав Ігнатьєв розповів SQ, що ситуація з теплопостачанням Харкова наразі видається доволі складною, бо ТЕЦ-3 теж пошкоджена. Ігнатьєв зазначив, що рішення слід ухвалювати на трьох рівнях - державному, місцевому та на рівні конкретних споживачів. Зокрема, на місцевому рівні, за словами Ігнатьєва, можна змінити схему теплопостачання міста. Раніше все залежало саме від ТЕЦ, а допоміжними потужностями були внутрішньоквартальні котельні. Експерт вважає, що зараз є сенс розбити територію міста на теплові райони і ставити обладнання по районах. Для цього необхідний розтин теплотрас і відокремлення певних мереж, з яких будуть утворені мережеві райони. У ці райони можна постачати теплоносій від модульних котелень і таким чином забезпечувати людей опаленням.