У Харкові знесли пам'ятник радянському прем'єру Миколі Тихонову. Про це УНН повідомили в Інституті національної пам'яті.

Демонтовано погруддя, встановлене у сквері біля Кузнечного мосту з боку центральної частини міста на честь колишнього голови Ради міністрів СРСР Миколи Тихонова (1905-1997). Тихонов був двічі героєм соціалістичної праці. За радянських часів людям, які мають дві зірки героя, на їхній батьківщині встановлювалося бронзове погруддя. Пам'ятник встановили 1985 року в Харкові, де народився Тихонов.

У період декомунізації пам’ятник не демонтували. Але після початку повномасштабної агресії РФ на території України розгорнулася тотальна дерусифікація. Крім пам'яток, пов'язаних із культурою та історією Росії, демонтуються і пам'ятники, пов'язані з радянським періодом. Раніше у місті демонтували пам'ятники поетові Олександру Пушкіну та письменнику Миколі Островському.

В Інституті національної пам'яті пропонують встановити у сквері, де розміщувався пам'ятник радянських часів, новий пам'ятник – Петру Болбачану.

Петро Болбачан (1883-1919) - виходець із Бессарабії, був військовим російської імператорської армії. Дістався до звання капітана. У 1917 році, після революції, залишив службу у російській армії. Служив в арміях УНР та гетьмана Скоропадського. У квітні та листопаді 1918 року бував у Харкові. Із цією обставиною пов'язана пропозиція встановити йому пам'ятник в цьому місті. У червні 1919-го Болбачана заарештували за наказом Симона Петлюри, звинувачувтили в антипетлюрівській змові і розстріляли за рішенням військово-польового суду.