У Харкові розмалювали пам'ятник радянському письменнику Миколі Островському. Про це повідомив голова громадської організації "Декомунізація. Україна", активіст Вадим Поздняков, опублікувавши фото.

"Харків, бюст Островському почервонів. Дивує, що він перестояв Пушкіна. Треба вже нарешті прибирати", - написав Поздняков.

Погруддя радянського письменника Миколи Островського знаходиться по вул. Чернишевського біля бібліотеки, яка все ще має його ім'я. Микола Островський найбільш відомий романом "Як гартувалася сталь" - про відновлення народного господарства та соціалістичного будівництва у перші роки радянської влади.

Пам'ятник Пушкіну, який згадує активіст, було демонтовано 9 листопада. До цього бюст Пушкіну кілька разів розфарбовували червоною фарбою. У мерії повідомили, що прибрали пам'ятник, орієнтуючись на думку харків'ян, які не бажають бачити у місті зображення російського поета. У міськраді додали, що пам'ятник відвезли на зберігання, а після війни харків'яни вирішать, чи потрібен цей пам'ятник місту.

Що стосується російських та радянських топонімів, то в Харкові нарахували близько 530 топонімів, які потребують перейменування через повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Як розповіли в Українському інституті нацпам'яті, 260 назв пов'язані з російською географією, близько 70 - з російськими та радянськими військовими, понад 120 назв – на честь російських культурних діячів та 40 назв – ідеологічні на кшталт "Дружби народів" або "Інтернаціональна".