У селі Вільшани Солоницівської громади ввели карантин через сказ. Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби Харківської області.

Місцева мешканка 4 грудня, повернувшись із роботи, вийшла, щоб погодувати кішок, і одна з них, накинувшись на їжу, подряпала свою власницю. Наступного ранку кішка померла.

Постраждала жінка звернулася по допомогу до медиків, а про загибель кішки розповіла ветеринарам. Фахівці підтвердили, що тварина була хвора на сказ

Через виявлений випадок сказу в частині села Вільшани введено карантин.

Сказ - інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Збудником є вірус, який передається під час укусу та через слину хворої тварини. Врятувати від сказу може тільки своєчасна вакцинація. Вона ефективна не пізніше двох тижнів з моменту укусу або контакту зі слиною тварини. Зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень.

За словами лікаря-імунолога, завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ Андрія Волянського, для запобігання захворюванню можна також зробити профілактичну вакцинацію - три щеплення.

У жовтні в Харківську область завезли вакцину проти сказу людей. Її почали видавати в лікарні та поліклініки Харкова й області.