Вчителька з Харкова приїхала до Москви і звернулася до президента РФ Володимира Путіна з пропозицією спростити процедуру отримання російського громадянства для українців, які перебралися до РФ.

З таким зверненням виступила вчителька початкових класів Тетяна Нодь, яка до війни жила у Харкові, а після початку вторгнення переїхала до Дворічної Куп'янського району. Звідти, після початку контрнаступу ЗСУ у Харківській області, вона виїхала до РФ. Жінка була у групі людей, які 4 листопада, коли у РФ відзначають День народної єдності, чекала Путіна біля пам'ятника Мініну та Пожарському.

Жінці заявила, що додому не повернеться, тому просить Путіна "спростити процедуру набуття громадянства РФ для мешканців Харківської області".

На початку жовтня Тетяна Нодь уже ставала героїнею сюжетів на телебаченні у Білгороді.

В Україні колишній вчительці з Дворічної, швидше за все, загрожуватиме кримінальне переслідування за статтею 111-1 (колабораційна діяльність) або за статтею 436-2 (виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників), оскільки жінка зізналася, що очікувала наступ військ РФ на територію Харківської області.

Раніше ця вчителька з Дворічної вже придбала дещицю медіавідомості, виступаючи на шоу "X-фактор". Багато років тому вона виконала на шоу пісню "Нас б'ють, ми літаємо", а в самопрезентації розповідала, як від неї пішов бойфренд.

Українська влада розглядала питання щодо запровадження кримінальної відповідальності за отримання громадянами України російського громадянства. У липні про це говорила віце-прем’єр Ірина Верещук.

У вересні Кабмін підготував відповідний законопроект. Ним передбачено відповідальність представникам державної влади чи місцевого самоврядування за відсутності ознак державної зради. Також пропонується карати публічні заклики до отримання паспорта РФ чи примусу до цього. Водночас у Кабміні зазначали, що до кримінальної відповідальності не притягуватимуть, якщо громадянин отримав документ РФ, щоб через Росію та треті країни повернутися на підконтрольну Україні територію.