У харківському метрополітені замінять російськомовні написи на стінах станцій. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Йдеться, зокрема, про станції:

  • "Академіка Павлова" - там замінять написи на мозаїках,
  • "Київська" - там триває виготовлення елементів назви станцій,
  • "Пушкінська" - розглядаються варіанти можливої заміни назви з урахуванням ймовірного перейменування вулиці та станції.

У липні 2022 року мер Харкова Ігор Терехов говорив, що в місті не планують перейменовувати Пушкінську, адже "Пушкін не винен, що народився Путін", однак відтоді минув уже майже рік, і в Харкові все ж таки позбуваються "пушкінських" топонімів. Так, у грудні 2022 року облрада перейменувала драматичний театр, прибравши звідти прізвище Пушкіна. А місяцем раніше, у листопаді, у Харкові демонтували пам'ятник російському поету. Тоді в міськраді розповіли, що долю пам'ятника харків'яни вирішать після війни.

За інформацією керівництва КП "Харківський метрополітен", також тривають роботи з обстеження та приведення у відповідність до вимог мовного Закону інших об'єктів підприємства.

За інформацією керівництва комунальних підприємств Харкова, усі таблички в міському наземному транспорті вже виконані українською мовою. Крім того, на спецмашинах "Комплексу з виклику побутових відходів" тепер гасло підприємства написано українською мовою "Харків - чисте місто".

Кремінь зазначив, що в Харкові ще багато порушень Закону про мову. Мовний омбудсмен сказав, що вивіски, таблички, а також зовнішня реклама російською мовою мають бути демонтовані. Контроль за дотриманням мовного закону в регіонах - це прямий обов'язок місцевої влади.