Війська РФ готують наступ на Куп'янськ. Про це заявив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай в ефірі телеканалу "FreeДом".

“Дуже багато сил та коштів стягнули у район Сватове. Можливо, вони мають якусь божевільну ідею контрнаступу на Куп'янськ. Я вже нічого не здивую з таких витівок російського командування. Але вони стягують туди і техніку, і війська. Таке враження, що начебто навіть планується спроба контрнаступу”.

За словами Гайдая, російські військові створили велику кількість мінних полів та збудували підземні укріплення. Командування РФ накопичує війська біля області.

”Всі сільські приватні будинки вздовж лінії фронту зайняті росіянами. Вони там перебувають гуртами – десятками бійців”, - написав Гайдай у своєму Telegram-каналі.

Водночас ЗСУ зберігають вогневий контроль над трасою Сватово-Кременна.

Куп'янськ було окуповано військами РФ у перші дні повномасштабного вторгнення, 27 лютого. Але під час Харківської наступальної операції 18 вересня ЗСУ звільнили місто. Наступ ЗСУ був стрімким, і протягом вересня-жовтня було звільнено понад 500 раніше окупованих міст, селищ та сіл Харківщини. Росіяни контролюють лише 28 населених пунктів у регіоні.

Після того, як українські сили оборони звільнили Куп'янськ та значну частину Куп'янського району, лінія фронту дещо стабілізувалася. Військам РФ вдалося закріпитися на кордоні Харківської та Луганської областей.

В останні місяці Куп'янськ та інші населені пункти щодня зазнають жорстоких обстрілів російською артилерією та ракетами. Але, за даними Сергія Гайдая, ЗСУ просуваються вперед, долаючи щільну оборону супротивника.

“Дуже важко це відбувається, тому що часу було достатньо російських окупаційних військ, щоб підготувати таку ешелоновану лінію оборони. Вона складається з тотального мінування всієї території. Це не тільки дороги та мости, а й лісопосадки та будівлі. Заміновано дуже багато територій“, - розповів губернатор Луганщини.

За прогнозами Гайдая, міста Сватове та Кремінна, між якими зараз закріпилися війська РФ, мають перейти під контроль ЗСУ, що відкриє можливість звільнення східних регіонів України.