В окупації досі залишаються 28 населених пунктів Харківської області. Про це повідомив начальник облуправління поліції Володимир Тимошко під час зустрічі з представниками ООН.

За його словами, на окупованих Росією територіях проживає 200-300 людей.

Як повідомив наприкінці листопада губернатор Олег Синегубов, тимчасово окупованим залишається приблизно 1,5% території регіону, але РФ не залишає планів захопити Харків. Для цього ворог постійно шукає проріхи в обороні, щоб спробувати атакувати, але зазнає втрат і відступає.

До початку вересневої наступальної операції ЗСУ у Харківській області було окуповано 30% території.

ВСУ не припиняють бої за території, що залишилися окупованими: аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомили про просування Сил оборони на північному сході Харківської області.

"Українські сили, ймовірно, нещодавно досягли успіхів на північному сході Харківської області, а російські сили проводили обмежені атаки і захищалися від контрнаступних дій України", - йдеться у звіті ISW від 6 грудня.

Висновки про успіхи українських сил у Харківській області експерти зробили із повідомлень Генштабу ЗСУ та інформації міноборони РФ.

Так, 5 грудня Генштаб повідомляв, що російські військові обстріляли українські позиції в районі Таволжанки, Богдановського та Лимана Першого (це приблизно за 50 км на північний захід від Сватового та за 15 км на південь від кордону). Це може вказувати на те, що ЗСУ домоглися обмеженого поступу в цьому районі. А Міноборони РФ "ненавмисно вказало, що українські війська взяли під свій контроль Кислівку (25 км на північний захід від Сватового), заявивши, що російські удари були завдані по українському командному пункту в Кислівці 5 грудня". За даними авторів карти DeepState, Кислівка давно перебуває під контролем ЗСУ.