Український дрон знищив російські безпілотники у Білгородській області, забезпечивши успішний контрнаступ ЗСУ у вересні. Видання The Washington Post з'ясувало деталі операції ЗСУ, які раніше не розголошувалися.

За даними американських журналістів, на початку вересня, за кілька днів до контрнаступу, український розвідувальний безпілотник знайшов "проріху" у системі радіоелектронної боротьби росіян і проникнув на територію Білгородської області РФ, зробивши потрібні знімки. Після розвідувального наші бійці запустили бойовий дрон, який атакував базу російських безпілотників - зокрема, там були "Орлани-10".

The Washington Post пише, що атака на базу безпілотників буквально позбавила російську армію можливості отримувати інформацію про підготовку українського контрнаступу в Харківській області. А українські розвідувальні дрони, у свою чергу, змогли встановити місце розташування російських командних пунктів, артилерійських батарей, складів із боєприпасами. Дрони коригували вогонь нашої артилерії, а часом і самі завдавали ударів. За словами українських військових, росіяни навіть не підозрювали про наступ, а знищення бази їхніх безпілотників призвело до того, що коли наступ почався, оператори українських дронів у реальному часі радили військовим, як їм краще пересуватися місцевістю.

"Ми мали повну картину бою", - зазначив Командувач Сухопутними військами Олександр Сирський.

Наприкінці жовтня Сирський вже відкрив завісу, розповівши трохи про тактику ЗСУ у Харківській операції. За його словами, постійні удари по вузлах постачання та мобільні атаки з флангів та з тилу дозволили значно знизити артилеристські сили росіян.

Харківська наступальна операція розпочалася 6 вересня. За кілька днів українські сили оборони звільнили практично всю територію регіону, раніше зайняту російськими військами. Під контроль української влади перейшли міста Ізюм, Балаклія, Куп'янськ, Вовчанськ та понад 400 інших населених пунктів Харківської області. На даний момент в області залишається окуповано лише близько 1,5% території.

Фото: Александр Маслов для Washington Post