У Харкові виявили барельєф на честь революціонерів. Про пам'ятник радянської доби повідомив телеграм-канал “Деколонізація. Україна”.

Пам'ятний знак було встановлено на вулиці Чернишевській на честь 70-річчя радянської влади. Радянська влада в Україні вела відлік із кінця 1917 року.

2014 року в Україні стартувала декомунізація. Було ухвалено закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Демонтажу підлягали всі пам'ятки, пов'язані з радянською владою в Україні з 1917 до 1991 року. У Харкові знесли всі пам'ятники Леніну, а також іншим діячам революції початку минулого століття – Руднєву, Артему, Свердлову, Постишеву, Котлову, Кірову.

Одну з радянських пам'яток було перепрофільовано. На монументі, який було відкрито у 1957 році до 40-х роковин Жовтневої революції у сквері навпроти Успенського собору, у 2015 році встановили табличку з написом “Героям, які склали голову за незалежність та свободу України”.

У місті перейменували вулиці, чиї назви пов'язані з комуністичним рухом.