На Харківщині демонтують дошку маршалу Жукову. Знак, який увічнював пам'ять про воєначальника радянських часів, приберуть в Ізюмі. Про це повідомив заступник ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

Меморіальна дошка розміщувалася на проспекті Незалежності, 32. Як повідомив чиновник, про демонтаж клопотали представники громадських організацій та мешканці Ізюмської громади.

Георгій Жуков (1896–1974) був відомим воєначальником радянського періоду. У роки війни проти нацистської Німеччини та її союзників обіймав високі посади у радянському військовому керівництві: начальника Генштабу, командувача фронтами, заступника верховного головнокомандувача.

Приводом встановлювати меморіальну дошку маршалу саме в Ізюмі стало те, що тут у 1915-1916 Георгій Жуков проходив службу в російській імператорській армії і навчався в унтер-офіцерській школі.

У 2015-му році в Україні було прийнято Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Саме на цей закон посилаються у керівництві Ізюмської міської військової адміністрації. Відповідно до закону демонтажу підлягали всі пам'ятники та пам'ятні знаки діячам радянської доби, які обіймали високі посади у державному управлінні. Георгій Жуков обіймав посаду міністра оборони, а також короткий час входив до складу вищого комуністичного партійного органу – Президії ЦК КПРС.

У Харкові пам'ятник Жукову було знесено 17 квітня 2022 року без рішення міської влади. Голова адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій тоді повідомляла, що "все сталося миттєво, близько 11 години під'їхали дві машини з військовими, зняли бюст, вивезли все кудись".