У Мережі показали цвинтар російських снарядів у Харкові. Залишки боєприпасів, випущених по місту російськими військами з 24 лютого, зібрані на обмеженій території. Фото складу розмістили фотографи Костянтин та Влада Ліберови у Instagram.

"Це не художня інсталяція чи артпроект. Це "цвинтар" снарядів у Харкові. Так, стільки їх випустила Росія по Харкову з 24 лютого. Стільки їх вдарило по мирному ні в чому не винному населенню... Майже кожен снаряд із цієї гори - чиєсь зруйноване життя чи зруйнований будинок. Вони намагаються нас знищити, але ми все ще стоїмо", - йдеться у повідомленні фотографів.

 

Таких складів у Харкові створено декілька. Залишки снарядів зберігають як доказову базу злочинів, які вчинили війська РФ проти мирних городян. На подібних звалищах зберігаються залишки від боєприпасів установок "Град", "Ураган", "Смерч" та "Торнадо-С". Також Харків обстрілювали "Іскандерами", С-300, "Калібрамі".

Понад півроку лінія фронту проходила чи не околицями Харкова. Місто масово обстрілювали зі ствольної артилерії. Пошкоджено понад 4 тис. будівель, близько 500 доведеться знести. Значно постраждали житлові масиви Північна Салтівка, П'ятихатки, Рогань. Крім житлових будинків пошкоджено адмінбудівлі у центрі міста. Загалом, за даними мерії, у Харкові пошкодження отримали близько 25% будинків.

Після наступальної операції ЗСУ практично всю раніше окуповану частину Харківської області було звільнено. Лінія фронту відсунулася до державного кордону. Проте Харків час від часу продовжує зазнавати ракетних ударів. Противник обстрілює електростанції та підстанції, щоб залишити мешканців міста та області без світла, води та тепла та викликати гуманітарну катастрофу. Через пошкодження електростанцій регіон не може виробляти електроенергію – її постачають із інших областей. У Харкові пошкоджено понад 100 об'єктів теплопостачання.

Однак у Харкові вже думають про відновлення. Мер Ігор Терехов презентував городянам плани будівництва нових житлових будинків. Новий генеральний план Харкова створює команда британського архітектора Нормана Фостера разом із харківськими фахівцями.