РФ знищила всю енергосистему, що генерує, в Харківській області. Тепер регіон змушений брати електрику в інших областях. Про це розповів заступник директора "Харківобленерго" Олександр Кишинський, повідомляють "Факти ICTV".

“Російська Федерація веде обстріли станцій, що генерують, на даний час у Харківській області генерації немає, тому і тривають аварійні відключення. Бракує електричної енергії. Ми беремо із сусідніх областей”, - зазначив енергетик.

Російські війська завдавали ракетних ударів по харківській ТЕЦ-5 та Зміївській ГЕС.

У Харкові та передмістях знищено підстанції, у селах, які були під окупацією, – пошкоджено майже всі високовольтні лінії. Там місцеві мешканці сидять без світла із лютого. Після звільнення енергетики повертають електрику до житлових будинків. Однак це процес не швидкий. В області пошкоджено дуже багато електроопор, а одна бригада може за день замінити близько 10.

Відновлення електропостачання також гальмують міни і снаряди, що не розірвалися. Замінованість територій призводить до того, що серед енергетиків є поранені та загиблі.

Обленерго просить харків'ян та мешканців області скорочувати споживання електрики. У регіоні діють різні системи відключення світла – віялові за графіками та аварійні, про які мешканців не попереджають заздалегідь. Дізнатися про планові відключення своїх будинків харків'яни та мешканці області можуть за допомогою спеціального сервісу на сайті "Харківобленерго".

Відключення олюдяться нерівномірно: одні споживачі можуть залишатися без світла по 7-8 годин і більше, інші - менші проміжки часу. У “Харківобленерго” пояснюють, що складність енергетичної системи не дозволяє досягти абсолютної рівноправності споживачів та пропонують з розумінням ставитися до цієї ситуації. Адже кінцева мета енергетиків – зробити так, щоб світло було у всіх будинках.