Шевченкове на Харківщині пережило наймасовіший обстріл з початку війни. Про це "Суспільному" розповів голова селища Валерій Приходько.

За його словами, зараз триває обстеження ушкоджень, люди утеплюють розбиті будинки.

"Всі налаштовані одне одному допомагати, працювати. Зараз вікна латаємо, двері вставляємо. Напередодні зробили запаси від "Червоного хреста" та обласна адміністрація нам допомагала, ми знову просимо допомогти. У нас був запас ОСБ, плівки", - розповів Приходько.

Після ракетного удару енергетики працюють над відновленням електропостачання. Знеструмленим залишається один населений пункт громади.

Також місцева влада організує підвезення води.

За словами Приходька, після звільнення у вересні селище востаннє обстрілювали більше тижня тому, а удар 13 листопада був наймасштабнішим з 24 лютого.

Два дні тому військові РФ випустили сім ракет С-300 по селищу Шевченкове. Внаслідок удару пошкоджено БК, магазини, торгові павільйони, будівлю пошти, навчальний заклад, інфраструктурний об'єкт та два житлові будинки. Поранено двох жінок.

За свої злочини Росія повинна заплатити у всіх сенсах. У понеділок 14 листопада Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих Росією. Документ підтримали 94 держави. "Проти" проголосували 14, 73 - утрималися.

Документ "Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією проти України" було підготовлено Україною за співавторства майже півсотні країн. Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні зі сторни РФ та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Йдеться про документування доказів та інформацію про шкоду, втрату або каліцтва, заподіяні фізичним та юридичним особам.