РФ уперше скинула на Харківську область касетну авіабомбу. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі телемарафону.

КАБ із касетами скинули на Куп'янськ 2 березня.

Касетна бомба - це боєприпас типу "повітря-земля" або "земля-земля". Він начинений боєприпасами меншого розміру. Застосовується для знищення особового складу і транспортних засобів, руйнування злітно-посадкових смуг і ліній електропередач, розпилення хімічної або біологічної зброї.

Касетні боєприпаси заборонені міжнародною конвенцією в травні 2008 року. Станом на 2022 рік до конвенції приєдналися 123 держави.

Через застосування касетних боєприпасів обласна Рада оборони розгляне питання про примусову евакуацію сімей із дітьми.

Голова Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Бєсєдін заявив, що батьки або опікуни всіх 225 дітей, які ще залишаються в Куп'янській громаді, відмовилися від обов'язкової евакуації.

Губернатор Синєгубов також повідомляв, що найближчим часом буде ухвалено рішення про примусову евакуацію з 18 селищ Великобурлуцької та Вільхуватської громад. Обов'язкову евакуацію планують оголосити ще в 57 населених пунктах. Мер Куп'янська зазначав, що примусову евакуацію можуть оголосити в самому місті та на всьому правобережжі річки Оскіл. 

У Куп'янському районі в листопаді 2023 року вже проводили примусову евакуацію. Тоді з небезпечної зони вивезли 296 дітей.

Для охочих евакуюватися діє:

  • цілодобова гаряча лінія - 0-800-33-92-91;
  • гаряча лінія Куп'янської міськадміністрації: 098 941 23 00, щодня з 9:00 до 16:00.

Евакуйованим нададуть тимчасове житло в Харкові або в інших регіонах країни.