Чи можна захистити Харків і область від ракет С-300 і "Шахедів", як попередити атаки КАБами і чи можливо надонатити на систему захисту Patriot? На ці запитання в ефірі "Українського Радіо Харкова" відповів представник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Плани росіян у перші дні війни

З перших днів війни російські війська намагалися знищити засоби ППО і командні пункти в Україні. Знищити ППО не вдалося, і вже через півтора місяця після початку повномасштабного вторгнення російська авіація припинила польоти на підконтрольний Україні повітряний простір.

Тепер російська авіація завдає ударів тільки з території РФ або окупованих територій. Але при цьому РФ володіє засобами ураження на далекій відстані: на озброєнні росіян є крилаті та балістичні ракети, які летять на відстань до 600 км, ракети С-300, Х-22. 

Чому РФ часто використовує С-300 і як із цим боротися?

Ігнат повідомив, що у РФ є тисячі ракет С-300, тому їх використовують досить часто.

Такі ракети можна збивати зенітними комплексами Patriot. Але розташування Patriot поблизу кордону поставить їх під серйозний удар.

Тому найефективніший метод боротьби проти будь-яких ракет - знищення самих систем, з яких ведеться обстріл. Йдеться про ураження зенітно-ракетного комплексу, радарів, пускових установок тощо. Українська авіація завдає ударів ракетами HARM, працюють ударні безпілотники й артилерія. У зведеннях Генерального штабу постійно з'являється інформація про знищені ППО противника.

"Питання захисту прифронтових територій дуже і дуже серйозне. Щоб захистити повністю регіон, тим паче - місто-мільйонник, потрібно зробити певну зону, яка може забезпечити певну глибину оборони, ешелоновану протиповітряну оборону", - каже Ігнат.

У цьому ешелоні має бути не тільки Patriot: там мають бути Iris-T, Nasams, ППО Сухопутних військ, а також винищувальна авіація і РЕБ, які можуть придушувати навігацію засобів повітряного нападу. Але протиракетна боротьба ускладнюється тим, що Харків і область знаходяться близько до кордону. 

Північнокорейські ракети

Також Ігнат прокоментував використання росіянами північнокорейських ракет під час обстрілів Харкова. Це балістичні ракети, які мають дальність ураження не меншу, ніж "Іскандери", тобто - 600 км. За прогнозами Ігната, ракети з Північної Кореї росіяни застосовуватимуть і далі.

Які ще ракети використовує РФ

Для обстрілів регіону війська РФ використовують і інші ракети:

Х-101, Х-555, які за тактико-технічними характеристиками близькі до ракет "Калібр" або "Іскандер-К";

Х-59 - це керована авіаційна ракета;

Х-31 - протирадіолокаційна надзвукова ракета;

Х-22, яка летить зі швидкістю понад 4000 км/год, з бойовою частиною 950 кг.

Не всі ракети, за оцінкою Ігната, мають високу ефективність. Х-22 - це ракета радянського зразка, застаріла. Ракети Х-22 мають серйозну руйнівну силу і велику похибку - до 600 метрів. 

По яких об'єктах б'є РФ

Наприкінці 2022 - початку 2023 року серед основних цілей для військ РФ була енергетична інфраструктура. Цілі вивести українську енергетику з ладу росіяни не досягли. Цього осінньо-зимового сезону шансів на це теж не було, оскільки, за даними Ігната, засоби української ППО збивали 75% "Шахедів" і ракет. Щодо балістичних ракет показники нижчі.

Об'єкти паливно-енергетичного сектору росіяни продовжують атакувати, але акценти зміщені й на інші цивільні об'єкти: нафтопереробні заводи, термінали із зерном, об'єкти критичної інфраструктури. Також РФ б'є по житлових будинках. За оцінкою Ігната, це робиться для того, щоб залякувати мирне населення, зламати моральний дух людей.

Як боротися з КАБами

Військовий фахівець прокоментував застосування російськими військами КАБів у Харківській області. За його даними, КАБи летять на глибину близько 25 км від лінії фронту: підлітати на літаках ближче росіяни бояться. Україні потрібні далекобійні системи, щоб вражати російські бомбардувальники.

Мобільні групи проти "Шахедів"

Харків і область постійно зазнають ударів безпілотниками "Шахед".

Для боротьби з "Шахедами" в Харківській області створено понад 100 мобільних груп. Ігнат розповів, що військове відомство та волонтери закуповують усі необхідні засоби для них. Допомагають місцеві громади та різні фонди. Мобільні групи оснащують тепловізорами, приладами нічного бачення, прожекторами, лазерними указками, автомобілями, засобами РЕБ. За оцінкою Ігната, мобільні вогневі групи дають непоганий результат.

Чи можна надонатити на Patriot

На запитання, чи можна надонатити на Patriot, Юрій Ігнат відповідає: ні. 

"Забудьте про ці ідеї, тому що хто вам його продасть. F-16 уже деякі хотіли купити, проводили певну акцію, щоб купити літак... Не продається він у магазині. Рішення приймається між державами, керівниками держав", - заявив Ігнат.

За його словами, на Patriot або на F-16 країни десятиліттями стоять у черзі. Але крім Patriot необхідна ешелонована система ППО - починаючи від мобільних груп і закінчуючи винищувачами і перехоплювачами.