У Балаклійській громаді Харківської області заборонили обробляти поля на нерозмінованих територіях. Відповідне рішення прийнято на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Балаклійської міськради.

Зазначається, що в громаді зберігається висока мінна небезпека, тому в поля не виводитимуть сільгосптехніку.

Найбільше замінованих територій у Балаклійській громаді - у селах Байрак, Первомайське, Волвенкове, Берестянка та Вітрівка. На початку квітня сапери знайшли в Балаклійській громаді 750 вибухонебезпечних предметів. Скільки часу знадобиться на розмінування всієї громади, поки невідомо.

Через велику кількість нерозірваних снарядів у Балаклійській громаді гинуть і страждають люди. Так, 2 травня в полі під Балаклією на міні підірвався трактор з людьми, загинули дві людини.

Глава ХОВА Олег Синєгубов повідомляв, що через замінованість територій навесні 2023 року в Харківській області засіють тільки 40% полів. У регіоні потенційно небезпечними вважаються 570 тис.га сільгоспземель, і аграріям заборонено там працювати.

Поки в Харківській області рятувальники розмінували тільки 1% території. Потенційно замінованою вважається вся деокупована територія області, а також місцевість, де велися активні бойові дії.