Енергетики пояснили, чому деякі харків'яни не мають світла цілий день, а іншим - не відключають. Справа в тому, що досягти максимально рівномірного розподілу подачі світла неможливо через складність енергетичної системи, повідомили в обленерго.

Після семи серій російських ракетних ударів енергетики змушені застосовувати у Харкові та Харківській області, як і в інших регіонах країни, відключення світла. Були розроблені спеціальні графіки, проте дотримуватися їх не вдається. До планових відключень додаються аварійні. Деяким споживачам доводиться сидіти без світла по 7-8 годин. Деякі будинки відключаються рідше і на менші часові відрізки.

“Світ енергетики – це складний організм. І якщо ваш будинок вимкнений, а сусідній ні, це означає, що технічні характеристики енергетичного обладнання дозволяють обмежувати електропостачання саме у такій послідовності. Жоден з енергетиків не зацікавлений у тому, щоб хтось перебував без світла довше за інших. Наша мета – не обмежувати, наша мета – відновити мережу якнайшвидше. І якщо для цього потрібно вимкнути електрику на 7 чи 8 годин, ми це робимо. Так, це може здаватися несправедливим, але лише так ми зможемо відновити пошкоджену та зберегти існуючу інфраструктуру на майбутнє”, - повідомили в обленерго.

Енергетики стверджують, що не можуть вказати конкретний час відключень. Рішення про обмеження приймаються диспетчерами "Укренерго", виходячи із поточної ситуації у мережі.

"Родини енергетиків і самі працівники енергетичної сфери також страждають від відключення електроенергії, як і ви. І не знають скільки ще знадобиться часу на відновлення балансу в енергетичній системі”, - повідомили в обленерго.

На підприємстві просять не витрачати час на сварки та телефонні дзвінки до профільних служб та органів влади, щоб дізнатися, коли буде світло. Точної відповіді енергетики дати не зможуть. Все залежить від того, як швидко вдасться зробити ремонт і відновити баланс в мережі, а це не завжди можна спрогнозувати.

“Хочемо запевнити: енергетики роблять все, що від них залежить, щоб відключення тривало якнайменше часу. Але зараз ситуація така, що потрібні багатогодинні обмеження. Просимо вас про розуміння. Витримка та мужність – це те, що сьогодні врятує й енергосистему, і кожного з нас”, - повідомили на підприємстві.

Енергетики закликають споживачів запастися максимальним терпінням, економити електрику та довіряти професіоналізму фахівців.