Роботи з відновлення мосту у Старому Салтові можуть розпочати наприкінці 2022 року. Про це "Суспільному" розповів начальник відділу штучних споруд Служби автомобільних доріг Харківської області Дмитро Танцур.

"Проводиться розробка робочого проекту, вона вже на завершальній стадії, буде визначено підрядника, і приступатимемо до робіт з реконструкції споруди. Орієнтовно це кінець цього року - початок наступного", - сказав Танцур.

За його словами, шляховики розглядали два варіанти. Перший - облаштувати поряд із зруйнованим мостом тимчасову переправу, але це виявилося недоцільним через великий кошторис та терміни реалізації, це було б дорожче втричі. Другий варіант - відновлювати міст по старій осі споруди.

"Це буде швидше і менш затратно. Повністю зруйновано середній прогін, всі інші були пошкоджені з різних боків. Міст підривали ліворуч і праворуч", - розповів Дмитро Танцур.

Вартість ремонту мосту у Старому Салтові остаточно ще невідома, але, за словами фахівця, йдеться про суму до 400 млн гривень. За наявності фінансування роботи зможуть закінчити до кінця 2023 року.

Старий Салтів розташований поблизу Вовчанської, прикордонної громади, тому швидко був окупований росіянами на початку війни. Цей район українським військовим вдалося звільнити ще в травні 2022 року, але селище, яке колись вважалося харківським "курортом", виявилося зруйнованим майже повністю. У Старому Салтові до війни мешкало понад 5 тисяч людей, під час війни залишилося трохи більше ста.

Нині до селища повернулося життя, комунікації, але зруйнований міст через водосховище практично відрізає Старий Салтів від "великої землі". Потрапити в селище можна на човні або на машині в об'їзд за кілька десятків кілометрів і надзвичайно поганою дорогою. Навіть співробітники "Харківобленерго" на місце робіт добиралися моторним човном, щоб повернути салтівчанам світло.