Харків потребує новітніх систем протиповітряної оборони, які можуть збивати балістичні ракети. Про це сказав під час робочої поїздки до США мер Харкова Ігор Терехов, який взяв участь у круглому столі, присвяченому питанням безпеки ризиків в українських громадах.

Ігор Терехов розповів американським колегам, що час підльоту ракети з РФ до Харкова становить менше хвилини, а наші засоби ППО не можуть знищувати ракети С-300, якими ворог обстрілює місто. Тому Харків потребує новітніх систем протиповітряної оборони.

За словами Терехова, на сьогоднішній день це зенітно-ракетні комплекси "Patriot" і SAMP/T. Однак найкращий варіант - знищення пускових установок ще до того, як вони випустять ракети. Міський голова зазначив, що для цього нам потрібні літаки-винищувачі та ударні безпілотники.

Крім того, мер звернув увагу на проблему вибухонебезпечних предметів, адже Харківщина дуже потребує допомоги в цьому напрямку. Україна зараз - найбільш замінована країна у світі, а Харківська область - серед лідерів у списку найбільш замінованих регіонів.

У квітні на сайті президента України з'явилася чергова петиція, що закликає захистити Харків від ракет із Бєлгорода, надавши новітні західні системи ППО, які можуть збивати балістичні ракети. За словами начальника Харківського гарнізону Сергія Мельника, є велика потреба в системах ППО Patriot. Харківській області потрібні системи протиповітряної оборони, які мають великі швидкості, щоб зустрічати ракету або на зустрічному курсі, або стріляти навздогін по ракеті.

Системи Patriot в Україні вже є. У квітні спікер Повітряних сил Юрій Ігнат розповів, що один із дивізіонів цього зенітно-ракетного комплексу вже заступив на бойове чергування. Patriot вважається однією з найкращих систем протиповітряної та протиракетної оборони у світі. Вона здатна збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності і літаки.