На Харківщині двоє цивільних підірвалися на міні, одному відірвало кисті рук. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Учора, 26 січня, між селами Червоне та Велика Камишеваха Ізюмського району на невідомому вибуховому пристрої в полі підірвалися двоє чоловіків 40 та 35 років. Медики оцінюють стан одного з поранених як тяжкий, іншого – середньої тяжкості.

Бригадний генерал юстиції та начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник повідомив, що двоє цивільних виявили у полі вибухонебезпечний предмет та вирішили його підібрати. Вибух стався, коли боєприпас постраждалі передавали із рук до рук.

Внаслідок вибуху одному з чоловіків відірвало кисті рук. Пораненому довелося шість годин повзти до дороги, щоб покликати на допомогу. Потерпілого доправили до лікарні, де він повідомив, що його товариш, мабуть, загинув. Але за даними губернатора, другого потерпілого було лише поранено.

Самовпевненість та безграмотне поводження з виявленими боєприпасами вже призводили до трагедій у Харківській області. Зокрема у Лозівській громаді загинула сім'я із трьох осіб, у тому числі й маленька дитина.

Рятувальники неодноразово нагадували про запобіжні заходи. При виявленні предметів, схожих на міни та снаряди, їх не можна чіпати руками. Територію навколо предмета бажано захистити та негайно викликати рятувальників та поліцію.

Харківська область – один із найзамінованіших регіонів в Україні. Тут війська РФ застосовували найбільш небезпечні для мирних громадян протипіхотні міни, заборонені міжнародною конвенцією, осколкові міни "відьми", в полях і лісопосадках залишилося багато протитанкових мін і боєприпасів, що не розірвалися. 25 січня рятувальники повідомили, що через морози тимчасово припиняють роботи з розмінування. Пошук боєприпасів відновиться, як тільки дозволять погодні умови.