У Харкові судитимуть чоловіка, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

За даними слідства, 34-річний житель смт Високий Харківського району, будучи співзасновником одного з благодійних фондів, розробив дві схеми виїзду призовників за кордон.

За першою схемою чоловік вносив ухильників у систему "Шлях" - як волонтерів благодійного фонду. Така послуга коштувала 1,5 тис. доларів. За другою схемою - надавав "клієнтам" фіктивні довідки військово-лікарської комісії про відстрочку від призову на військову службу. Це коштувало майже 4,5 тис. доларів. Також чоловік проводив інструктажі з "клієнтами" щодо проходження ЛКК.

Йому інкримінують факт сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, а також одержання хабара та вимагання (ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 369-2 КК України). Фігуранту загрожує до 9 років позбавлення волі.

З 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Чоловікам віком від 18 до 60 років, придатним за станом здоров'я до військової служби, заборонено залишати межі України. Виняток робиться, зокрема, для волонтерів, які за програмою "Шлях" доставляють вантажі для ЗСУ або гуманітарну допомогу.