Група аферистів із семи осіб виманила в ухилянтів 400 тис. грн. Шахраїв викрито, обвинувальний акт направлено до Ленінського районного суду Харкова, повідомили в прокуратурі.

Злочинну схему розробив 19-річний харків'янин. До реалізації афери він залучив шістьох своїх знайомих. 

З 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан. Чоловікам віком від 18 до 60 років, придатним до військової служби за станом здоров'я, заборонено виїжджати за кордон. Шахраї розміщували в Telegram-чатах оголошення, в яких пропонували допомогу в законному перетині кордону України нібито за програмою "Шлях". За цією програмою за кордон можуть виїжджати водії-волонтери призовного віку, які займаються доставкою в країну гуманітарних вантажів або вантажів для військових.

Шахраї обіцяли виготовити пакет документів, необхідних для виїзду за кордон та організувати безпосереднє переправлення. Вартість послуги становила від 1000 до 2500 доларів США.  Деталі переїзду обговорювали в месенджерах і телефоном.

У день виїзду клієнти передавали одному з членів організованої групи гроші, в обмін на документи нібито для перетину кордону. Клієнтів на авто везли водії-жінки. Проїхавши частину дороги, водії під різними приводами робили зупинку. Коли пасажири виходили з машини, водії від'їжджали, залишаючи пасажирів на дорозі. 

Правоохоронці довели 8 випадків шахрайства. Загальна сума завданих збитків становить майже 400 тис. грн.

За чч. 3 і 4 ст. 190 (шахрайство) КК України обвинуваченим загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.