Керівник волонтерської організації в Харкові організував виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків. 35-річний підозрюваний підшукував "клієнтів" і пропонував за 2500 доларів США внести їхні дані в систему "Шлях", завдяки чому вони могли виїхати з країни як водії-волонтери.

"Клієнти" передавали організатору схеми копії особистих документів, ці дані вносилися в систему. Підозрюваний розповідав про деталі перетину кордону телефоном і в месенджерах, даючи вказівки та поради.

Недобросовісного волонтера затримали 25 вересня після отримання грошей. Встановлюється повне коло осіб, причетних до скоєння злочину.

Справу розслідують за ч. 3 ст. 332 КК України (організація незаконного переправлення людей через кордон). Затриманому загрожує позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років.

24 лютого 2022 року в Україні було введено воєнний стан. Чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані на службу. Їм заборонено виїзд за кордон. 

Виїхати за кордон можна за системою "Шлях". Виїзд дозволено для зареєстрованих у системі волонтерів, які займаються доставкою гуманітарних вантажів або вантажів для військових в Україну.