У Харкові працювала схема з переправлення чоловіків призовного віку за кордон, повідомили в поліції.

24 лютого 2022 року в Україні запровадили воєнний стан і заборонили виїзд за кордон чоловікам віком від 18 до 60 років, придатних до військової служби за станом здоров'я. 

Організував злочинний бізнес 44-річний харків'янин. У жовтні 2022 року чоловік заснував благодійну організацію і під виглядом волонтерської діяльності організовував виїзд за кордон військовозобов'язаних. Зловмисник вносив відомості про "ухильників" у систему "Шлях" як волонтерів, що давало змогу їм виїхати.

За системою "Шлях" дозволяється виїзд за кордон волонтерам для доставки гуманітарних вантажів для мирного населення і ЗСУ. Але несправжні волонтери назад в Україну не поверталися. 

Під час обшуків вилучено гроші в національній та іноземній валюті, мобільні телефони, жорсткі диски, банківські картки, ноутбук, флешки, печатки ФОПів і різних організацій, посвідчення волонтерів тощо.

Зловмисника затримали. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років.