У Харківській області вчора, 31 травня, стався вибух у приміщенні одного з навчальних підрозділів ДСНС. Про це повідомили в прокуратурі.

Унаслідок вибуху поранення отримав 20-річний курсант, його життю нічого не загрожує. А ось ще двоє курсантів - 21 і 22 років - загинули від отриманих травм у кареті "швидкої", дорогою до лікарні.

Речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко розповів, що всі хлопці були студентами 3-го курсу одного з університетів ДСНС. Зараз слідчі оглядають місце події, встановлюють свідків. На місці працюють і вибухотехніки. Тип вибухового пристрою встановлюється.

Відомості внесено до Єдиного реєстру за п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (загибель двох осіб).

Трагедії з вибухонебезпечними предметами на Харківщині траплялися і з досвідченими саперами.

► Жовтень 2022 року - п'ятеро саперів підірвалася на російській міні в Ізюмському районі. Двом рятувальникам ампутували кінцівки. В одного були численні переломи та пошкодження ока, ще один отримав черепно-мозкову травму.

► Січень 2023 року - у Харківській області на міні підірвався начальник групи саперів, підполковник служби цивільного захисту Сергій Гоцуляк. Йому було 42 роки. Трагедія також сталася в Ізюмському районі.

► Травень 2023 року - під час розмінування території Чугуївського району загинув сапер із Кіровоградської області Віталій Дубина. Він 12 років служив в органах і підрозділах цивільного захисту Кіровоградського гарнізону.

Харківська область є однією з найбільш засмічених мінами, які залишили окупанти, і снарядами, що не розірвалися. На мінах підриваються трактористи, які працюють у полях, дорожні фахівці, грибники.