Правозащитник Е.Захаров, комментируя дело против экс-руководства обладминистрации, заявил, что А.Аваков действовал на основании решения облсовета. Облсовет это опровергЕкс-голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков підписав розпорядження, на підставі якого був виданий державний акт на землю, грунтуючись на рішенні сесії Харківської облради. Про це заявив співголова Харківської правозахисної групи (ХПГ) Євген Захаров, коментуючи порушення кримінальної справи відносно екс-керівництва облдержадміністрації.

"Аваков зробив те, чого він не міг не зробити. Була заява, за нею  були підготовлені всі документи, перевірені. Сесія прийняла рішення, і на підставі цього рішення губернатор підписав розпорядження. Керуючись цим розпорядженням, Держкомзем видав акти на землю, які Аваков ніяк підписувати не міг. (...) Так що ця справа мені видається сумнівною від самого початку", - підкреслив Є. Захаров.

У свою чергу на офіційному сайті Харківської облради розміщена заява, у якій ідеться, що облрада не приймала рішень про розпорядження землями державної власності або щодо уповноваження облдержадміністрації на такі дії.

"Відповідно до Земельного кодексу України та закону України "Про місцеві державні адміністрації", розпорядження землями державної власності відноситься до власних повноважень державних адміністрацій, при реалізації яких вони повинні діяти на принципах законності, верховенства права, гласності тощо. Харківська обласна рада офіційно повідомляє, що така заява Євгена Захарова не має ні правових, ні фактичних підстав", - зазначено в заяві облради.

Довідка "SQ". Прокуратура Харківської області на початку січня порушила кримінальну справу стосовно деяких посадових осіб ХОДА та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу Україні.

За інформацією начальника Головного юридичного управління ХОДА, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто колишнім головою ХОДА Арсеном Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Алексієнком.

А.Аваков у свою чергу заявив, що йому незрозумілі висунуті проти нього звинувачення, а Харківська облорганізація "Батьківщини" назвала порушення цієї кримінальної справи політично вмотивованим.

Окрім того, у провадженні обласного слідчого управління знаходиться кримінальна справа, яка була порушена за фактом шахрайського заволодіння невстановленими особами земельною ділянкою площею близько 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району. "Слідством встановлено, що з лютого до квітня 2008 р. невстановлені особи, намагаючись умисно, шляхом обману, заволодіти земельною ділянкою, яка перебувала в оренді одного з приватних підприємств, здійснили численні незаконні оборудки. Всі підприємства, на чию користь пізніше були передані вказані земельні ділянки, зареєстровані за адресою вул. Сумська, 88", - заявили в міліції.

7-8 липня 2011 р. міліція і прокуратура провели обшук приміщень у будівлі на вул. Сумській, 88. За цією адресою працюють відділення АКБ "Базис", АТ "Інвестор" та низка інших структур, пов'язаних з екс-головою ХОДА А.Аваковим.

У середині вересня в межах цієї кримінальної справи міліція затримала трьох осіб, серед яких - голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. У листопаді віце-президент АТ "Інвестор" Геннадій Гайовий був оголошений у розшук.