Е. Захарова вновь выдвигают на должность уполномоченного Верховной Рады по правам человекаУкраїнська Гельсінська спілка з прав людини запропонувала висунути кандидатуру співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова на посаду уповноваженого Верховної Ради (ВР) з прав людини. Як сказано на офіційному сайті спілки, вона направила голові ВР та лідерам парламентських фракцій звернення, в якому зазначено, що 7 лютого закінчується термін повноважень омбудсмена Ніни Карпачової.

"Фундаментальними вимогами, якими повинен керуватися парламент, вибираючи нового омбудсмена, повинні бути неупередженість, незалежність, компетентність, плюралізм і підзвітність", - підкреслено у зверненні. На думку його авторів, такими якостями володіє Є.Захаров. Звернення вже підтримали низка громадських організацій правозахисної спрямованості.

Довідка "SQ". У 2007 р. кандидатура Є.Захарова вже висувалася на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини, однак за результатами голосування в парламенті на цю посаду знову була обрана Н.Карпачова, яка обіймає цю посаду з 1998 р.

Українська Гельсінська спілка з прав людини об'єднує 30 правозахисних організацій України.