Генеральна прокуратура провела перевірку з приводу припинення мовлення трьох харківських телеканалів ("Фора", "А/ТВК" та "АТН"). Про це 6 жовтня повідомив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін на зустрічі з послом ФРН в Україні Гансом-Юргеном Гаймзетом, яка пройшла в облдержадміністрації. "Президент дав доручення, і Генеральна прокуратура розпочала перевірку. Опитали і харківського міського голову Геннадія Кернеса, і мене. Підтверджень втручання влади у діяльність телеканалів знайдено не було", - зазначив М.Добкін.

За його словами, в даній ситуації має місце конфлікт інтересів власників телеканалів. "Ці телеканали виставлені на продаж, але продаж затримується через питання ціни і відсутність елементарного пакету документації. Адже протягом минулих п'яти років можна було просто оформити ці документи. Ми могли б допомогти, але до нас за допомогою ніхто не звертався", - зазначив М.Добкін. За його словами, господарські суперечки власників розглядаються в суді, і незабаром відбудеться його засідання. "Я зацікавлений, щоб канали працювали, і мені все одно, які там будуть власники", - повідомив М.Добкін.

Г.-Ю.Гаймзет зазначив, що напередодні Євро-2012 важливо, щоб про Харків було якомога менше неприємних повідомлень. "У нас стежать за демократією, свободою преси і роботою опозиції. Це відіграє велику роль у політиці", - зазначив посол. За його словами, не слід допускати монополізації ЗМІ: жодне суспільство не може розвиватися демократично у такій ситуації.

Довідка "SQ". 13 вересня колектив агентства телебачення "Новини" (АТН) заявив про позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зараз новини АТН виходять в інтернеті та на радіо "Нова хвиля".

14 вересня з ефіру зник канал "А/ТВК". Гендиректор каналу Олена Баранник заявила, що жодна людина з ТОВ "Українські цифрові комунікації" (відповідає за передачу сигналу - "SQ") "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". Директор УЦК Максим Цзян пояснив відключення телеканалу проблемами з документами.

Харківський телеканал "Фора" спочатку скоротив мовлення до шести годин - з 18,00 до 00,00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене. М.Цзян заявив про те, що у каналу є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і теж проблеми з договором.