"Вирішувати питання про пенсійні виплати чорнобильцям потрібно на рівні державної влади. Чорнобильці, працівники обласного управління Пенсійного фонду і місцева влада на сьогодні є лише заручниками ситуації", - заявив 31 жовтня журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, в Харківській області за позовами щодо призначення та перерахунку пенсій ліквідаторам і постраждалим унаслідок Чорнобильської аварії винесено 4 тис. 400 судових рішень на суму 246,5 млн.грн. "Ми прекрасно розуміємо ту стурбованість, яка сьогодні виникає у людей. Тому ми будемо доводити до відома президента України, Кабінету міністрів, голови Пенсійного фонду Бориса Зайчука, народних депутатів сформовану ситуацію і передамо їм інформацію про те, які складності існують в областях", - зазначив І.Шурма.

Також заступник губернатора повідомив, що за ініціативою громадських організацій розробляється проект меморандуму, який буде підписаний між обласною адміністрацією та громадськими організаціями. "Надійшли певні пропозиції, є певні зобов'язання. Ми зараз їх опрацюємо. Все, що залежить від обладміністрації, від міської влади, від районних, сільських та селищної влади, має бути занесено до меморандуму як зобов'язання. Громадські організації будуть чітко бачити обов'язки кожного", - підкреслив І.Шурма.

Довідка "SQ". У Харківській області - 10 тис. 443 чорнобильців, які отримують пенсію.

1 листопада під стінами Верховної Ради відбудеться загальноукраїнська акція протесту, ініціаторами якої виступили представники чорнобильських організацій Харківської області. Як повідомив член Харківського відділення громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Петро Прокопенко, на заклик харків'ян відгукнулися чорнобильці практично з усіх областей України. "Дали свою згоду Донецьк, Дніпропетровськ, Полтава, Луганськ, Київ, і щодня продовжують надходити підтвердження. Ми очікуємо, що в акції візьмуть участь кілька тисяч людей", - зазначив П.Прокопенко.

28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області і почала там акцію протесту. Чорнобильці вимагали виконувати рішення суду про виплату пенсій. Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 чорнобильців.

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян. Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".