Більше 300 представників чорнобильських і ветеранських організацій Харкова, а також міської спілки ветеранів Афганістану 25 січня вийшли на чергову акцію протесту проти законопроекту Кабінету міністрів "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". Акція пройшла на пл.Свободи, біля будівлі Харківської облдержадміністрації (ХОДА).

"Безстрокова акція протесту буде тривати доти, доки не виконають наші вимоги. Ми щоранку о 10.00 будемо збиратися біля будівлі ХОДА і вимагати прийняття обласної програми соціального захисту чорнобильців до 2015 р. і публічної підтримки протесту проти законопроекту", - заявив "SQ" голова організації "Чорнобильський спас" Борис Коротков. За його словами, пільговики побоюються, що після прийняття законопроекту "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду" вони взагалі позбудуться соціальних гарантій на лікування, оздоровлення, оплату комунальних послуг, навчання дітей.

"Уряд планує змінити порядок нарахування пільг чорнобильцям, афганцям, дітям війни та іншим соціально-незахищеним громадянам, які мають на них право. Згідно законопроекту, розміри соціальних виплат і пільг будуть визначатися не законодавством, а постановами Кабміну", - зазначив голова Харківської міської спілки ветеранів Афганістану Віктор Коваленко. За його словами, учасники акції вимагають залишити пільги в нинішньому вигляді.

Крім того, за словами Б.Короткова, харківські чорнобильці збираються їхати мітингувати до Києва.

Довідка "SQ". 24 січня представники чорнобильських організацій Харкова почали безстрокову акцію протесту проти законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який був зареєстрований 14 січня 2011 р. і поданий на розгляд до Верховної Ради. В акції брали участь представники Харківського обласного об'єднання інвалідів Чорнобиля "Чорнобильський спас" та Харківської обласної організації (ХОО) "Союз Чорнобиль Україна". Пізніше до пікетників приєдналися представники ветеранської громадської організації "Ветерани війни - інваліди Чорнобиля", Харківської міської спілки ветеранів Афганістану і представники Комуністичної партії України.

У Харкові живе близько 14 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася в 1986 р., в області мешкає 26 тис. чорнобильців.