Проведення публічних акцій протесту чорнобильців, "дітей війни" і "афганців" на пл.Свободи в Харкові буде припинено. Таке рішення було прийнято 11 лютого під час засідання Координаційної ради з питань соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в якому взяли участь представники громадських організацій чорнобильців, ветеранів, інвалідів і "дітей війни". Також було вирішено звернутися до громадських організацій Харкова з проханням підтримати це рішення, повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА).

Під час засідання Координаційної ради голова ХОДА Михайло Добкін повідомив, що ініціюватиме прийняття звернення від Харківської облради до народних депутатів України із закликом не голосувати за законопроект "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". Як було відзначено під час засідання, цей законопроект суперечить статтям 22 і 92 Конституції України та вимогам статей 16, 17, 18 закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

За підсумками засідання М.Добкін узяв на себе зобов'язання організувати зустрічі робочої групи громадських організацій Харкова з керівництвом країни. "Я беру на себе відповідальність в своєму виступі на активі області окремо озвучити проблеми чорнобильців та інших соціально незахищених громадян. Я звернуся до президента України, щоб він дав доручення віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка зустрітися з робочою групою чорнобильців", - зазначив губернатор.

За його словами, крім цього буде організована зустріч з першим заступником глави Адміністрації президента України - представником президента у Кабінеті міністрів України Іриною Акімовою, яка 28 лютого буде в Харкові.

Також М.Добкін повідомив, що ще 1 лютого він надіслав листа на ім'я голови Верховної Ради України Володимира Литвина з проханням врахувати пропозиції громадських організацій Харківщини при розгляді законопроекту "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". "У цьому листі я повідомив В.Литвину, що учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та члени громадських організацій чорнобильців Харківщини вважають чинний закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" ідеальним і таким, що не вимагає змін і доповнень . При прийнятті рішення я попросив врахувати пропозиції громадських об'єднань Харківщини", - додав губернатор.

Як повідомив "SQ" голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля - заступник голови Харківської обласної організації "Союз Чорнобиль Україна" Владмир Проскурін, під час наради був налагоджений конструктивний діалог з представниками міської та обласної влади.

Як зазначив В.Проскурін, представники громадських ветеранських організацій запропонували владі підтримати їх у прагненні домогтися скасування проекту закону, що звужує права ветеранів чорнобиля, дітей війни та інших організацій. "Але влада пішла навіть далі, запропонувавши організувати преставників ветеранських організацій зустріч у Києві з віце-прем'єр-міністром України Сергієм Тігіпком і в лютому в Харкові - з першим заступником голови Адміністрації президента України Іриною Акімовою (коли вона приїде до Харкова).

Як зазначив В.Проскурін, у залі були присутні представники багатьох ветеранських організацій і всі проголосували за прийняття резолюції зборів, яка буде оприлюднена після доопрацювання. "Якщо якісь люди і будуть продовжувати акції протесту, то вони не мають відношення до нашої організації", - зазначив В.Проскурін.

Довідка "SQ". 24 січня більше 300 представників чорнобильських організацій Харкова, представники ветеранської громадської організації "Ветерани війни - інваліди Чорнобиля", Харківської міської спілки ветеранів Афганістану та інших громадських організацій розпочали безстрокову акцію протесту на пл.Свободи. Учасники пікету виступили проти законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який був зареєстрований 14 січня 2011 р. і поданий на розгляд до Верховної Ради.

"У цьому законопроекті пропонується надати Кабінету міністрів повноваження самостійно визначати розміри соціальних виплат і пільг чорнобильцям, "дітям війни", ветеранам афганської війни, а також порядок їх виплат. Ми побоюємося, що після прийняття цього законопроекту ми взагалі втратимо соціальні гарантії на лікування, оздоровлення , оплату комунальних послуг, навчання дітей", - заявив голова організації "Чорнобильський Спас" Борис Коротков.

Учасники акції вимагають залишити пільги в нинішньому вигляді.