Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чернобильской катастрофи підтримав ініціативу харківських чорнобильців не допустити внесення змін до законодавства про соціальні гарантії і захист громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з посиланням на заступника голови ХОДА Ігоря Шурму.

Заступник губернатора відзначив, що за дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина комітет розглянув звернення працюючого при ХОДА Координаційної ради з питань соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи. Звернення стосувалося врахування пропозицій громадських чорнобильських організацій Харківської області при розгляді законопроекту про державні гарантії виконання рішень суду (№ 7562 від 4 квітня) та інших законодавчих актів щодо соціального захисту чорнобильців.

Розглянувши законопроект, комітет відзначив, що їм пропонується замінити конкретизовані, законодавчо закріплені обсяги соціальних гарантій громадянам, постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи, на надання і визначення розмірів цих гарантій за рішенням Кабінету міністрів. Це суперечить вимозі статті 17 закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

За результатами розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати комітету Верховної Ради з питань правосуддя запропонувати парламенту відхилити проект закону про гарантії держави щодо виконання рішень суду.

Довідка "SQ". У кінці січня чорнобильські організації Харкова почали безстрокову акцію протесту, вимагаючи зняття з розгляду Верховної Ради законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який був зареєстрований 14 січня. За словами голови організації "Чорнобильський спас" Бориса Короткова, в законопроекті пропонується надати Кабінету міністрів повноваження самостійно визначати розміри соціальних виплат і пільг чорнобильцям, "дітям війни", ветеранам Афганської війни, а також порядок їх виплат. "Тобто вони беруть наші пенсії у "ручний режим", даватимуть нам такі пенсії, які захочуть, а не передбачені законодавством. Ми вимагаємо, щоб Харківська облдержадміністрація публічно підтримала наш "майдан" за скасування цього законопроекту", - заявив Б.Коротков .

У Харкові мешкає близько 14 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 1986 р., в області мешкає 26 тис. чорнобильців.