Харьковские чернобыльцы принимают участие в акции протеста в Киеве. Пикетчики снесли ограждение возле Верховной РадыЧорнобильці, пікетувальники 1 листопада будівлю Верховної Ради в Києві, знесли навколишній двометровий паркан. Як повідомив "SQ" голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін, кілька тисяч пікетувальників о 10.00 почали штурм Верховної Ради, спецпідрозділи міліції зсередини і зовні заблокували двері парламенту. Люди вимагають зустрічі з віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпком та головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

"У гучномовець лунає голос Гліба Жиглова з фільму "Місце зустрічі змінити не можна": "Громадяни бандити, ваша банда повністю оточена, обидва виходи перекриті, так що пропоную вам здатися", - розповів В.Проскурін. За його словами, з музичних колонок постійно лунають звуки перестрілки.

За словами В.Проскуріна, учасники акції вимагають зняти з розгляду законопроект № 9127 про виконання судових рішень, згідно з яким пільги чорнобильцям можуть бути обмежені.

Як зазначив голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля, в Києві зараз перебуває близько 500 представників чорнобильських організацій Харківської області.

Як повідомив "SQ" учасник акції, член харківської громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Петро Прокопенко, зараз вісім людей, серед яких шість харків'ян, направляються на прийом до В.Литвина.

Довідка "SQ". 28 жовтня група чорнобильців увійшла до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області і почала там безстрокову акцію протесту. Чорнобильці вимагали виконувати рішення суду про виплату пенсій.

Така ж акція протесту кілька днів проходила в приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України. Там протестувало близько 50 чорнобильців.

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян.
Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".

20 вересня біля будівлі Верховної Ради відбувся мітинг ветеранів Афганістану, які протестували проти ухвалення закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" (№ 9127). Учасники мітингу прорвалися до будівлі Верховної Ради. Щоб зупинити протестуючих, охорона заблокувала двері металевими засувами.