"Закон про вибори можна частково вважати компромісним", - заявив 18 листопада "SQ" заступник голови Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Валерій Дудко. За його словами, оцінювати закон поки рано, тому що повної його редакції не бачив ніхто. "Поки не можна стратити чи помилувати, тому що все може залежати від однієї коми", - заявив заступник голови облорганізації партії.

"Тішить той факт, що із закону виключили статтю про зняття кандидатів з виборів з незрозумілих причин і що кандидати можуть балотуватися і за списками, й у мажоритарних округах", - заявив В.Дудко.

За словами В.Дудка, закон про вибори до Верховної Ради можна було не міняти взагалі, а просто проголосувати поправку про контроль за виборчим процесом в округах. "Якщо депутати зберегли процес затвердження комісій у тому вигляді, якому він був - це негативний момент. Не кожен рідкісний птах долетить до середини Дніпра, і не кожна скарга про порушення дійде із Зачепилівки до ЦВК до Києва", - зазначив політолог.

За словами В.Дудка, харківська облорганізація "Батьківщини" вже готується до виборів - оформляється технічна документація, формується список людей, які будуть організовувати виборчий процес. Він зазначив, що про кандидатів у мажоритарних округах і "списочників" говорити поки рано, тому що ще не пройшли партійні конференції. "У нас є кандидати в кандидати. Але говорити про терміни, коли всі прізвища будуть названі офіційно, поки рано - я думаю, що про дату конференції можна буде говорити не раніше, ніж президент підпише закон про вибори", - заявив заступник голови облорганізації партії.

Також В.Дудко зазначив, що голова ХОО ВО "Батьківщина" Арсен Аваков однозначно братиме участь у виборах.

За словами В.Дудка, "Батьківщина" в Харківському регіоні має стабільний рейтинг на рівні 18-20%. Також представники найбільшої опозиційної сили в Україні розраховує на підтримку тих виборців, які розчаровані діями влади. "За даними соціологів, близько 80% населення не довіряє всім інститутам влади у країні. Ми розраховуємо на розуміння населенням того, що так, як ми живемо зараз, жити не можна", - підкреслив В.Дудко.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.